Global uke mot moderne slaveri

11.-18. november arrangerer kirkene i Norge, samlet i Norges Kristne Råd GLOBAL UKE MOT MODERNE SLAVERI, og vi håper dere er med. Det kan gjøres enkelt!

Moderne slaveri brukes som et samlebegrep om utnyttelsen av sårbare mennesker til egen fortjeneste og uten at ofrene har mulighet til å unngå utnyttelsen. Moderne slaveri er en stor global urettferdighet som rammer svært mange mennesker og utgjør alvorlige brudd på grunnleggende menneskerettigheter. Idéen med Global uke er at menighetene og kirkesamfunnene selv er arrangører. Dere bestemmer ambisjonsnivå ut fra lokale forhold og kapasitet og kan ta utgangspunkt i aktiviteter som allerede pågår i menighetslivet.

MINIMUMSVARIANTEN

  • Be fellesbønnen i gudstjenesten/skoleandakten/et møte i løpet av uka. For de som heller vil benytte fri bønn, finner du forbønnspunkter (s. 2 i vedlegget). Fellesbønnen ligger også på nettet
  • Nevn Global uke i gudstjenesten eller møtet:   Man kan  f. eks. si følgende ved oppstart:
    «Denne uken (11. -18. november) pågår Global uke mot moderne slaveri i Norge. Over hele landet og på tvers av kirkesamfunn belyser menigheter en av vår tids store globale urettferdigheter: At så mange mennesker utnyttes og lever som slaver. Mange utnyttes grovt også her i Norge. - Vi vil i dag markere at vi er med på uka gjennom å ta med denne saken i bønn/forbønnen.»

    ELLER

    «Global uke mot moderne slaveri pågår denne uken ( fra søndag 11. til søndag 18.november).  Over hele Norge og på tvers av kirkesamfunn setter menigheter søkelys på en av vår tids store globale urettferdigheter: At millioner av mennesker lever under slavelignende forhold og daglig opplever krenkelser, vold og tvang. Det skjer også her i Norge. Under uka blir det bedt for alle som er ofre for tvangsarbeid, tvungen prostitusjon, overgrep på nett, tvangsekteskap, som tvinges til å være barnesoldater, frarøves sine kroppsorganer eller opplever andre former for grov utnyttelse. Men det er ikke bare mørke. Vi ser ofre som mot alle odds bryter ut av tvangen. Og mye godt arbeid gjøres av myndigheter, næringsliv og frivillige organisasjoner.  I løpet av uka vil menigheter og grupper drøfte hva hver av oss kan gjøre for å bidra til en mer rettferdig verden. - Vi  inviterer alle til å være med i bønn for ofre og for dem som arbeider mot slaveri, når vi i dag ber /under forbønnen i gudstjenesten.»

Dette er nok til at du kan registrere din menighet som deltaker.! Husk å fylle ut skjemaet HER, så legger vi din menighet/gruppe ut på Norgeskartet.

UTOVER DETTE:

  • Bruk ressursmateriellet, f. eks. del ut fakta- og handlingsarket, finn byggeklosser (bl.a. fra Søndagsskolen Norge) , vis denne filmen som utgangspunkt for samtale på kirkekaffen … eller vis den nye filmen vår som kommer 5. november.  
  • Få besøk! Se «menyen vår» på globaluke.no. Noen ressurspersoner er fortsatt ledig for oppdrag!  Vi dekker reise ev. honorar.  Passer det ikke nå, kan dere gjøre det senere i høst eller til våren.
  • Kollekt-appell: Skal det gis kollekt til et misjons- eller diakoniprosjekt (som menigheten støtter fast eller denne ene dagen)  kan man eksempelvis si «… ved å støtte dette prosjektet, er vi  også med å bidra til at mennesker får mer bærekraftige liv for seg og sine. Da er vi med å forebygge noen av de sårbare situasjonene som ellers lett kan lede barn eller voksne ut i utnyttelse.»
  • Følg med på NKRs facebooksider, lik og del! Det kommer filmsnutter og andre innlegg der i dagene framover.

Trenger dere tips, informasjon eller ønsker besøk, er dere velkommen til å ta kontakt med Elin Finnseth Sæverås

Med vennlig hilsen
Erhard Hermansen
Norges Kristne Råd | Christian Council of Norway

Baptistkirken Norge  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910 
baptist.no

Powered by Cornerstone