Permisjoner
Det er mange forskjellige permisjoner man kan få, med eller uten lønn, og de har forskjellige regler knyttet til seg. En fellesnevner er imidlertid at dette er en type arbeidsfri man får som er til fordel for arbeidstakeren. En permisjon kan f.eks. være en fødsels- eller foreldrepermisjon, utdanningspermisjon eller en generell velferdspermisjon. En slik permisjon kan vare i kortere eller lengre tid (typisk er en velferdspermisjon på en dag, mens en fødselspermisjon kan vare ett år eller lengre avhengig av uttaksgrad). Slike permisjoner kan man søke arbeidsgiver om, og får som hovedregel innvilget avhengig av permisjonstype og på hvilke ordninger og avtaler man har.
Man kan også søke om en frivillig permisjon uten lønn i kortere eller lengre tid.
Merk at for permisjoner som ikke er lovpålagte kan det få konsekvenser for feriepenger, opptjening til pensjonsordning, etc.
Permitteringer
En permittering er en mulighet arbeidsgiver har til å gi den ansatte midlertidig nedsatt eller bortfall av arbeidsplikt dersom det av økonomiske eller andre årsaker i en periode ikke er mulighet til å opprettholde driften. Permittering er en midlertidig ordning der arbeidstaker er pålagt arbeidsfritak og arbeidsgiver samtidig er fritatt sin lønnsplikt. Arbeidsforholdet består og det forutsettes at arbeidsstans kun er midlertidig. Hvis det er klart eller overveiende sannsynlig at permitteringen vil bli permanent, skal oppsigelse brukes.
De ansatte skal normalt ha varsel om permittering senest 14 dager før permitteringen trer i kraft. Ved uforutsette hendelser er fristen normalt to dager.
Den permitterte kan ha rett på dagpenger fra NAV etter lønnspliktperioden er over. Forutsetningen for dette er:
Permittering etter reglene over medfører at den ansatte meldes ut av pensjonsordningen i det omfang permitteringen gjelder.
Se www.arbeidstilsynet.no og www.nav.no for mer informasjon.
Kontaktperson for personalspørsmål i Det Norske Baptistsamfunn er Håkon Sigland, epost hakon.sigland@baptist.no