Epostsvindel

De siste årene har det vært gjort mange forsøk på svindel av menigheter. Disse svindelforsøkene kan ha forskjellige former.

De senere årene er det særlig linker i eposter som har vært mest i media. Linkene fører deg til en innloggingsside der du kan legge fra brukernavn og passord - eller i verste fall en BankID-innlogging - noe som kan gjøre at du mister kontroll på bankdetaljer eller andre personlige detaljer.

En metode som har kommet i senere tid er særlig rettet mot menigheter og organisasjoner. Da kommer det en epost til kasserer eller regnskapsfører som tilsynelatende kommer fra pastor, styreleder eller daglig leder som ber om at et beløp overføres - gjerne til utlandet. Ved nærmere undersøkelse viser det seg at eposten slett ikke kommer fra den personen som står som avsender, men leder til en helt annen epostadresse.

Informasjon om kasserer, daglig leder og annen organisasjonsinformasjon hentes fra offentlige kilder som nettsider, Brønnøysundregistrene mm, så dette er ikke noe tegn i seg selv på at menigheten er utsatt for hacking.

Ved alle disse metodene er det viktig at menighetene har gode rutiner for utbetalinger og identitetsbeskyttelse. Det er ikke mulig å skjerme seg fullstendig fra disse svindelforsøkene, men det er i hvert fall mulig å beskytte seg mot å la seg lure. Dette gjøres enklest ved å be om bekreftelse på om betalingen skal utføres, helst via en annen plattform (f.eks. via telefon, sms eller annen melding) enn der meldingen ble mottatt. Og uansett hva du gjør med den - ikke svar på eposten!

Det Norske Baptistsamfunn  |  Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway  |  Tlf. (+47) 67103560  |  baptist.no

Powered by Cornerstone